YNKC Náklady, kalkulace a ceny

Moravská vysoká škola Olomouc
léto 2024
Rozsah
0/0/8. Seminář 8 HOD./SEM. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Jaroslav Škrabal, Ph.D. (přednášející)
Garance
Moravská vysoká škola Olomouc
Dodavatelské pracoviště: Moravská vysoká škola Olomouc
Rozvrh
Pá 15. 3. 15:00–18:00 B2.330, Pá 26. 4. 15:00–18:00 B2.330
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 24 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 1/24, pouze zareg.: 0/24
Jiné omezení: KONZULTAČNÍ FORMA - po domluvě s vyučujícím
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je prohloubit znalosti studentů v teoretických východiscích a základních metodách v oblasti nákladů, kalkulací a cen, které se používají při krátkodobém ekonomickém rozhodování v podnikové praxi. Důraz je kladen na řešení příkladů zaměřených na analýzu bodu zvratu, tvorbu kalkulací ve výrobním podniku a podniku služeb a na přístupy k tvorbě ceny u nového výrobku. V oblasti stanovení nákladových funkcí je pozornost věnována klasifikační analýze, metodě dvou období, metodě sumační. Při stanovování nákladů na kalkulační jednici si studenti osvojí postup tvorby kalkulace dělením, kalkulace přirážkové a kalkulace s přiřazováním nákladů podle aktivit. V rámci tvorby ceny jsou procvičovány vybrané metody orientované na zákazníka a nákladově orientované metody. Ve výuce jsou využívány praktické příklady řízení nákladů a tvorby kalkulací a cen z konkrétních výrobních podniků a podniků poskytujících služby.
Osnova
  • 1. Vymezení a pojetí nákladů finanční, manažerské a hodnotové.
    2. Klasifikace nákladů podle druhu, účelu a vztahu ke změně objemu výkonů
    3. Vybrané metody stanovení nákladových funkcí
    4. Využití analýzy bodu zvratu při řízení nákladů
    5. Význam a využití kalkulací v podniku
    6. Druhy kalkulací a jejich funkce
    7. Vymezení a využití kalkulačního vzorce a kalkulačních technik
    8. Tvorba kalkulací ve výrobním podniku a podniku služeb
    9. Ceny a jejich legislativní úprava
    10. Cenová strategie a cenová politika podniku
    11. Metody stanovení cen
    12. Přístupy k tvorbě ceny u nového výrobku
Literatura
    povinná literatura
  • KRÁL, B. Manažerské účetnictví 4. vyd. Praha: Management Press, 2018. ISBN 978-80-7261-568-1. info
  • POPESKO, B., PAPADAKI, Š. Moderní metody řízení nákladů. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, 2016. ISBN 978-80-247-5773-5. info
  • MRUZKOVÁ, J., LISZTWANOVÁ, K. Teorie nákladů, kalkulace a ceny. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2013. ISBN 978-80-248-3164-0. info
    doporučená literatura
  • TÓTH, m, ŠAGATOVÁ, S. Nákladový controlling. Praha: Wolters Kluwer, 2020. ISBN 978-80-248-3164-0. info
  • FOLTÍNOVÁ, Alžbeta. Nákladový controlling: prípadové štúdie. Bratislava: Wolters Kluwer, 2014. ISBN 978-80-8168-108-0. info
  • POLLAK, Harry. Jak odstranit neopodstatněné náklady: hodnotová analýza v praxi. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1047-1. info
  • HRADECKÝ, Mojmír a Miloš KONEČNÝ. Kalkulace pro podnikatele. Praha: Prospektrum, 2003. ISBN 80-7175-119-7. info
Metody hodnocení
Zápočet (seminární práce, zápočtový test)
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
KONZULTAČNÍ FORMA - po domluvě s vyučujícím.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2021, léto 2022, léto 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.mvso.cz/predmet/mvso/leto2024/YNKC