JELÍNEK, Tomáš. Pojišťovnictví – skrytý zdroj nacistických válečných plánů (rovněž) v protektorátu. Odboj a pojišťovny. In Za Reinharda Heydricha / Po Reinhardu Heydrichovi. Praha: Historický ústav, 2021, s. 261-278. 1. ISBN 978-80-7286-388-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pojišťovnictví – skrytý zdroj nacistických válečných plánů (rovněž) v protektorátu. Odboj a pojišťovny
Název anglicky Insurance - a hidden source of Nazi war plans (also) in the protectorate. Resistance and insurance companies
Autoři JELÍNEK, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Praha, Za Reinharda Heydricha / Po Reinhardu Heydrichovi, od s. 261-278, 18 s. 1. 2021.
Nakladatel Historický ústav
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50202 Applied Economics, Econometrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Moravská vysoká škola Olomouc
ISBN 978-80-7286-388-4
Klíčová slova anglicky Insurance
Štítky RIV2022
Změnil Změnila: Ing. Michaela Nováková, učo 5293. Změněno: 2. 5. 2022 14:48.
Anotace
V úvodu svého příspěvku bych chtěl poukázat na některé nedoceněné oblasti, které hospodářské dějiny pojišťovnictví mohou nabízet historikům, kteří se věnují protektorátu či obecně druhé světové válce. Zatímco význam československého zbrojního průmyslu pro nacistické válečné plány je přímočarý, u pojišťovnictví je řada věcí více skryta. Pojišťovny pracují s očekáváními rizik, která pojišťují. Proto se na jedné straně neustále věnují upřesňování svých odhadů předpokládaného vývoje těchto rizik. Na druhé straně řeší svou vlastní ochranu před riziky, která přesahují jejich pojistnou kapacitu. Zde přichází ke slovu zajišťovací obchod, kterému se někdy říká pojišťování pojišťoven. Zajišťování se neobejde bez rozsáhlé mezinárodní spolupráce mezi zajišťovnami a pojišťovnami, která je vedle finanční stránky založena i na sdílení informací. To platilo i v období Protektorátu Čechy a Morava. V studii mapuji hlavní trendy fungování protektorátního pojišťovnictví, špionážní potenciál pojišťoven a na odboj v pojišťovnách.
Anotace anglicky
In the introduction to my contribution, I would like to point out some underappreciated areas that the economic history of insurance can offer to historians who are dedicated to the protectorate or World War II in general. While the importance of the Czechoslovak arms industry to the Nazi war plans is straightforward, many things are more hidden in the insurance industry. Insurance companies work with the expectations of the risks they insure. Therefore, on the one hand, they are constantly refining their estimates of the expected development of these risks. On the other hand, they address their own protection against risks that exceed their insurance capacity. This is where reinsurance business comes in, sometimes called insurance. Reinsurance cannot do without extensive international cooperation between reinsurance companies and insurance companies, which is based not only on the financial side but also on information sharing. This was also true during the Protectorate of Bohemia and Moravia. In the study, I map the main trends in the functioning of protectorate insurance, the spy potential of insurance companies and the resistance in insurance companies.
VytisknoutZobrazeno: 5. 7. 2024 20:32