YMVYR Management výroby

Moravská vysoká škola Olomouc
zima 2022
Rozsah
12/0/0. Přednáška 12 HOD/SEM. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Jaroslav Škrabal, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Štefan Kolumber, Ph.D.
Moravská vysoká škola Olomouc
Dodavatelské pracoviště: Moravská vysoká škola Olomouc
Rozvrh
Pá 15:15–18:15 B2.330, kromě Pá 30. 9., kromě Pá 7. 10., kromě, kromě Pá 14. 10., kromě Pá 11. 11., kromě, kromě Pá 18. 11., kromě Pá 25. 11., kromě, kromě Pá 2. 12., kromě, kromě Pá 9. 12., kromě, kromě Pá 16. 12., kromě ; a Pá 7. 10. 8:00–11:00 B2.330
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů. Po absolvování kurzu student bude schopen aplikovat teoretické poznatky při rozhodování o výrobním programu, zabezpečení zdrojů pro jeho realizaci z pohledu materiálových zdrojů, kapacitních zdrojů, časové vázanosti a hospodárnosti a výkonnosti výrobních procesů, výrobních systémů i výsledků výroby. Výroba je proces transformace surovin a polotovarů uvnitř podniku v produkt vyžádaný okolím podniku. V rámci přednášek budou studenti seznámeni s formami a typy výroby a se základy řízení výrobního procesu z ekonomického a manažerského pohledu, základy operativního řízení výroby, štíhlé výroby, push a pull výrobního systému či standardizace přípravy výroby, kontroly kvality ve výrobním procesu atd. V rámci cvičení studenti získají praktické poznatky z managementu výroby, včetně základů plánování a přípravy diskontinuální výroby, kalkulace výrobních nákladů, základů rozhodování v operativním managementu výroby.
Osnova
  • 1. Základní pojmy a terminologie, formy a typy výroby
    2. Technická příprava výroby - konstrukční, technologická, organizační, standardizace, normování výroby
    3. Produktivita výroby
    4. Pracnost výrobku, průběžná doba výroby komponent
    5. Plánování výrobních kapacit
    6. Plánovaní výrobního procesu.
    7. Výrobní náklady, jejich struktura a význam, hospodaření nářadím
    8. Řízení kvality ve výrobních podnicích
    9. Informační podpora managementu výroby
    10. Strategická, taktická a operativní úroveň řízení výroby
    11. Operativní řízení výroby a provozní management
    12. Metody optimalizace výrobního procesu, moderní trendy v managementu výroby
    Výuka je metodicky zaměřena na informačně-receptivní metody (při výkladů základních teorií oboru), metoda názorně demonstrační (předvádění modelů a základních vazeb ve výrobních systémech), participativní, dialogické a simulační metody. Součástí výuky je využití pozorovacích metod formou exkurzí do výrobních podniků v regionu.
Literatura
    povinná literatura
  • CHYTILOVÁ EKATERINA. Management výroby. Olomouc: Moravská vysoká škola Olomouc, 2018. info
  • TOMEK, Gustav a Věra VÁVROVÁ. Integrované řízení výroby: od operativního řízení výroby k dodavatelskému řetězci. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4486-5. info
  • KEŘKOVSKÝ, Miloslav a Ondřej VALSA. Moderní přístupy k řízení výroby. Praha: C.H. Beck, 2012. ISBN 978-80-717-9319-9. info
    doporučená literatura
  • JUROVÁ, Marie a kol. Výrobní procesy řízené logistikou. Brno: BizBooks, 2013. ISBN 978-80-265-0059-9. info
  • HRADECKÝ, Mojmír, Jiří LANČA a Ladislav ŠIŠKA. Manažerské účetnictví. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2471-3. info
Informace učitele
Zápočet: účast na cvičení, zápočtový test, seminární práce na vybrané téma z oblasti výrobního managementu.
Zkouška: ústní zkouška.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2020, zima 2021, zima 2023.