YORV_UMM Organizace a řízení výroby

Moravská vysoká škola Olomouc
zima 2012
Rozsah
4/0/0. Přednáška 4 HOD/SEM. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ekaterina Chytilova, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ekaterina Chytilova, Ph.D.
Moravská vysoká škola Olomouc
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Výroba je proces transformace surovin a polotovarů uvnitř podniku v produkt vyžádaný okolím podniku. Na seminářích budou studenti seznámeni s formami a typy výroby a se základy řízení výrobního procesu z ekonomického a manažerského pohledu. V rámci seminářů studenti získají základní poznatky z managementu výroby, včetně základů plánováni a přípravy diskontinuální výroby, kalkulace výrobních nákladů, základů operativního řízení výroby, štíhlé výroby, push a pull výrobního systému či standardizace přípravy výroby, kontroly kvality ve výrobním procesu atd.Hlavním cílem předmětu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů. Po absolvování kurzu student bude schopen aplikovat teoretické poznatky při rozhodování o výrobním programu, zabezpečení zdrojů pro jeho realizaci z pohledu materiálových zdrojů, kapacitních zdrojů, časové vázanosti a hospodárnosti a výkonnosti výrobních procesů, výrobních systémů i výsledků výroby.
Osnova
  • Osnova seminářů:
    1. Základní pojmy a terminologie
    - definice výroby, výrobní proces
    - produkt výroby
    - výrobní (průmyslový) podnik
    - výrobní zdroje
    - technická dokumentace
    - technickohospodářské normy spotřeby času
    - výrobní dávka
    - strategická, taktická a operativní úroveň řízení výroby
    2. Formy a typy výroby
    - kontinuální a diskontinuální výroba
    - homogenní a heterogenní výroba
    - kusová, sériová, hromadná výroba
    - druhy výrobních procesů
    3. Příprava výroby - technická dokumentace. Normy standardizace
    - konstrukční podklady
    - technologická dokumentace
    - normy standardizace
    4. Produktivita výroby
    - produktivita pracovníku
    - produktivita strojů
    - produktivita výrobních zdrojů
    - celková (totální) produktivita
    5. Plánovaní výrobního procesu. Skladování.
    - podstata výrobního procesu
    - push a pull výrobní systémy
    - způsoby a metody skladovaní výrobků
    - KANBAN
    - úloha podpůrných činností ve výrobních procesech
    6. Pracnost výrobku. Průběžná doba výroby komponent
    - čas práce pracovníka
    - jednotkový, dávkový čas, směnový čas
    - pracnost výrobku
    - metody optimalizace pracnosti výrobků
    - Průběžná doba výroby komponent (postupní, souběžný, smíšený)
    7. Plánování výrobních kapacit
    - časový efektivní fond
    - plánovaní počtu pracovníků
    - plánování strojů
    - rozmístění pracovišť
    8. Plánování výrobních kapacit
    - plánovaní spotřeby materiálu
    - výrobní kooperace
    9. Základy hospodárnosti ve výrobě
    - fixní a variabilní náklady ve výrobním podniku
    - základy kalkulace výrobních nákladů,
    - optimální výrobní dávka
    10. Metody optimalizace výrobního procesu
    - štíhlá výroba
    - KAIZEN
    - 5S
    - APS
    - KANBAN
    11. Řízení kvality ve výrobních podnicích
    - způsoby interního řízení kvality
    - ISO 9001 Certifikace systému managementu jakosti
    - ISO 14001Certifikace systému environmentálního managementu
    - další certifikace systémů managementu dle odvětví výroby
    12. Informační podpora managementu výroby
    - EDI
    - MRP
    - MRPII
    - ERP
    - ICT pro přípravu a řízení výroby (přehled současných řešení)
Literatura
    doporučená literatura
  • HRADECKÝ Mojmír, LANČA Jiří, ŠIŠKA Ladislav. Manažerské účetnictví 1. vyd. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2471-3. info
  • TOMEK Gustav, VÁVROVÁ Věra. Řízení výroby a nákupu . 1. vyd. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1479-0. info
  • JUROVÁ Marie. Řízení výroby I. Část 2 . 2. Vyd. přeprac. a dopl. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2005. ISBN 80-214-3134-2. info
  • JUROVÁ Marie. Řízení výroby I.Část 1. 2. Vyd. přeprac. a dopl. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2005. ISBN 80-214-3066-4. info
Informace učitele
Požadavky na ukončení:
Absolvování písemného testu
Podmínky pro studenty s individuálním studijním plánem:
Shodné jako pro ostatní formy studia
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2011, zima 2013.