YNKC Costs, Calculations and Prices

Moravian Business College Olomouc
summer 2025
Extent and Intensity
0/0/8. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Taught in person.
Teacher(s)
Ing. Jaroslav Škrabal, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Moravian Business College Olomouc
Supplier department: Moravian Business College Olomouc
Timetable
except Sat 22. 2., except Sat 1. 3., except Sat 8. 3. ; and Sat 12. 4. 8:15–11:15 B2.333, 11:45–14:45 B2.333
Prerequisites (in Czech)
TYP_STUDIA(B)
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.

The capacity limit for the course is 32 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 3/32, only registered: 0/32
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je poskytnout studentům hlubší porozumění teoretických základům a klíčovým metodám v oblasti náklad, kalkulací a cen, které hrají klíčovou roli při krátkodobém ekonomickém rozhodování v podnicích. Důraz je kladen na praktické příklady, jako je analýza bodu zvratu, tvorba kalkulací pro výrobní pro výrobní a servisní podniky a strategie cenotvorby pro nové produkty. Studenti se seznámí s metodami stanovení nákladových funkcí, včetně klasifikační analýzy, metody dvou období a sumační metody. V rámci kalkulací se naučí postupy, jako je kalkulace dělením, přirážková kalkulace a metoda přiřazování nákladů podle aktivit (ABC). Cenotvorba zahrnuje procvičování metod zaměřených na zákazníka i nákladově orientovaných přístupů. Výuka je obohacena o příklady z reálné praxe, zahrnující řízení nákladů a tvorbu kalkulací ve výrobních i servisních podnicích.
Syllabus (in Czech)
1. Vymezení a pojetí nákladů finanční, manažerské a hodnotové.
2. Klasifikace nákladů podle druhu, účelu a vztahu ke změně objemu výkonů
3. Vybrané metody stanovení nákladových funkcí
4. Využití analýzy bodu zvratu při řízení nákladů
5. Význam a využití kalkulací v podniku
6. Druhy kalkulací a jejich funkce
7. Vymezení a využití kalkulačního vzorce a kalkulačních technik
8. Tvorba kalkulací ve výrobním podniku a podniku služeb
9. Ceny a jejich legislativní úprava
10. Cenová strategie a cenová politika podniku
11. Metody stanovení cen
12. Přístupy k tvorbě ceny u nového výrobku
Literature
    required literature
  • KRÁL, B. Manažerské účetnictví 4. vyd. Praha: Management Press, 2018. ISBN 978-80-7261-568-1. info
  • POPESKO, B., PAPADAKI, Š. Moderní metody řízení nákladů. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, 2016. ISBN 978-80-247-5773-5. info
    recommended literature
  • TÓTH, m, ŠAGATOVÁ, S. Nákladový controlling. Praha: Wolters Kluwer, 2020. ISBN 978-80-248-3164-0. info
  • FOLTÍNOVÁ, Alžbeta. Nákladový controlling: prípadové štúdie. Bratislava: Wolters Kluwer, 2014. ISBN 978-80-8168-108-0. info
Assessment methods (in Czech)
Zápočet: 50 % docházka na uskutečněné tutoriály, semestrální projekt, zápočtový test.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught annually.
General note: Předmět bude vyučován KONZULTAČNÍ formou.
Information on course enrolment limitations: Předmět bude vyučován KONZULTAČNÍ formou.
The course is also listed under the following terms summer 2021, summer 2022, summer 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.mvso.cz/course/mvso/summer2025/YNKC