XVPM_UMM Výrobní a provozní management

Moravská vysoká škola Olomouc
léto 2019
Rozsah
0/0/3. Seminář 3 HOD/TYD. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ekaterina Chytilova, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ekaterina Chytilova, Ph.D.
Moravská vysoká škola Olomouc
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Hlavním cílem předmětu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů. Po absolvování kurzu student bude schopen aplikovat teoretické poznatky při rozhodování o výrobním programu, zabezpečení zdrojů pro jeho realizaci z pohledu materiálových zdrojů, kapacitních zdrojů, časové vázanosti a hospodárnosti a výkonnosti výrobních procesů, výrobních systémů i výsledků výroby. Výroba je proces transformace surovin a polotovarů uvnitř podniku v produkt vyžádaný okolím podniku. V rámci přednášek budou studenti seznámeni s formami a typy výroby a se základy řízení výrobního procesu z ekonomického a manažerského pohledu, základy operativního řízení výroby, štíhlé výroby, push a pull výrobního systému či standardizace přípravy výroby, kontroly kvality ve výrobním procesu atd. V rámci cvičení studenti získají základní praktické poznatky z managementu výroby, včetně základů plánování a přípravy diskontinuální výroby, kalkulace výrobních nákladů, základů rozhodování v operativním managementu výroby.
Osnova
  • 1. Základní pojmy a terminologie. Formy a typy výroby
    2. Příprava výroby - technická dokumentace. Normy standardizace
    3. Produktivita výroby
    4. Pracnost výrobku. Průběžná doba výroby komponent
    5. Plánování výrobních kapacit
    6. Plánovaní výrobního procesu. Skladování
    7. Výrobní náklady, jejich struktura a význam
    8. Základy hospodárnosti ve výrobě
    9. Řízení kvality ve výrobních podnicích
    10. Informační podpora managementu výroby
    11. Operativní řízení výroby a provozní management. Rozhodování
    12. Metody optimalizace výrobního procesu. Moderní trendy v managementu výroby
Literatura
    doporučená literatura
  • Hradecký, M., Lanča, J., Šiška, L. Manažerské účetnictví. ISBN 978-80-247-2471-3. info
  • Tomek, G., Vávrová V. Řízení výroby a nákupu. ISBN 978-80-247-1479-0. info
  • Jurová, M., Bartošek, V., Šunka, J., Nisler, S. Výrobní procesy řízené logistikou. ISBN 978-80-265-0059-9. info
Informace učitele
Zápočet: účast na cvičení, zápočtový test, seminární práce na vybrané téma z oblasti výrobního managementu.
Zkouška: ústní zkouška.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2017, léto 2018, léto 2020.