XVPM_UMM Výrobní a provozní management

Moravská vysoká škola Olomouc
léto 2017
Rozsah
0/0/3. Seminář 3 HOD/TYD. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ekaterina Chytilova, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ekaterina Chytilova, Ph.D.
Moravská vysoká škola Olomouc
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Hlavním cílem předmětu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů. Po absolvování kurzu student bude schopen aplikovat teoretické poznatky při rozhodování o výrobním programu, zabezpečení zdrojů pro jeho realizaci z pohledu materiálových zdrojů, kapacitních zdrojů, časové vázanosti a hospodárnosti a výkonnosti výrobních procesů, výrobních systémů i výsledků výroby. Výroba je proces transformace surovin a polotovarů uvnitř podniku v produkt vyžádaný okolím podniku. V rámci přednášek budou studenti seznámeni s formami a typy výroby a se základy řízení výrobního procesu z ekonomického a manažerského pohledu, základy operativního řízení výroby, štíhlé výroby, push a pull výrobního systému či standardizace přípravy výroby, kontroly kvality ve výrobním procesu atd. V rámci cvičení studenti získají základní praktické poznatky z managementu výroby, včetně základů plánování a přípravy diskontinuální výroby, kalkulace výrobních nákladů, základů rozhodování v operativním managementu výroby.
Osnova
  • 1. Základní pojmy a terminologie. Formy a typy výroby
    2. Příprava výroby - technická dokumentace. Normy standardizace
    3. Produktivita výroby
    4. Pracnost výrobku. Průběžná doba výroby komponent
    5. Plánování výrobních kapacit
    6. Plánovaní výrobního procesu. Skladování
    7. Výrobní náklady, jejich struktura a význam
    8. Základy hospodárnosti ve výrobě
    9. Řízení kvality ve výrobních podnicích
    10. Informační podpora managementu výroby
    11. Operativní řízení výroby a provozní management. Rozhodování
    12. Metody optimalizace výrobního procesu. Moderní trendy v managementu výroby
Literatura
    doporučená literatura
  • Hradecký, M., Lanča, J., Šiška, L. Manažerské účetnictví. ISBN 978-80-247-2471-3. info
  • Tomek, G., Vávrová V. Řízení výroby a nákupu. ISBN 978-80-247-1479-0. info
  • Jurová, M., Bartošek, V., Šunka, J., Nisler, S. Výrobní procesy řízené logistikou. ISBN 978-80-265-0059-9. info
Informace učitele
Zápočet: účast na cvičení, zápočtový test, seminární práce na vybrané téma z oblasti výrobního managementu.
Zkouška: ústní zkouška.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2018, léto 2019, léto 2020.