K1NKC Costs, Calculation and Prices

Moravian Business College Olomouc
winter 2025
Extent and Intensity
0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Taught in person.
Guaranteed by
Ing. Jaroslav Škrabal, Ph.D.
Moravian Business College Olomouc
Supplier department: Moravian Business College Olomouc
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je prohloubit znalosti studentů v teoretických východiscích a základních metodách v oblasti nákladů, kalkulací a cen, které se používají při krátkodobém ekonomickém rozhodování v podnikové praxi. Důraz je kladen na řešení příkladů zaměřených na analýzu bodu zvratu, tvorbu kalkulací ve výrobním podniku a podniku služeb a na přístupy k tvorbě ceny u nového výrobku. V oblasti stanovení nákladových funkcí je pozornost věnována klasifikační analýze, metodě dvou období, metodě sumační. Při stanovování nákladů na kalkulační jednici si studenti osvojí postup tvorby kalkulace dělením, kalkulace přirážkové a kalkulace s přiřazováním nákladů podle aktivit. V rámci tvorby ceny jsou procvičovány vybrané metody orientované na zákazníka a nákladově orientované metody. Ve výuce jsou využívány praktické příklady řízení nákladů a tvorby kalkulací a cen z konkrétních výrobních podniků a podniků poskytujících služby.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vymezení a pojetí nákladů finanční, manažerské a hodnotové.
  • 2. Klasifikace nákladů podle druhu, účelu a vztahu ke změně objemu výkonů.
  • 3. Vybrané metody stanovení nákladových funkcí.
  • 4. Využití analýzy bodu zvratu při řízení nákladů.
  • 5. Význam a využití kalkulací v podniku.
  • 6. Druhy kalkulací a jejich funkce.
  • 7. Vymezení a využití kalkulačního vzorce a kalkulačních technik.
  • 8. Tvorba kalkulací ve výrobním podniku a podniku služeb.
  • 9. Ceny a jejich legislativní úprava.
  • 10. Cenová strategie a cenová politika podniku.
  • 11. Metody stanovení cen.
  • 12. Přístupy k tvorbě ceny u nového výrobku.
Literature
    required literature
  • KRÁL, B., 2018. Manažerské účetnictví 4. vyd. Praha: Management Press. ISBN 978-80-7261-568-1.
  • MRUZKOVÁ, J. a K. LISZTWANOVÁ, 2013. Teorie nákladů, kalkulace a ceny. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2013. ISBN 978-80-248-3164-0.
  • POPESKO, B. a Š. PAPADAKI, 2016. Moderní metody řízení nákladů. 2. vyd. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-5773-5.
    recommended literature
  • FOLTÍNOVÁ, A., 2014. Nákladový controlling: prípadové štúdie. Bratislava: Wolters Kluwer. ISBN 978-80-8168-108-0.
  • HRADECKÝ, M. a M. KONEČNÝ, 2003. Kalkulace pro podnikatele. Praha: Prospektrum. ISBN 80-7175-119-7.
  • PHILIPPA, T., P. DEBRA and J. CADLE, 2020. Business Analysis. BCS Learning & Development Limited. ISBN 978-17-801-7510-2.
  • POLLAK, H., 2005. Jak odstranit neopodstatněné náklady: hodnotová analýza v praxi. Praha: Grada. ISBN 80-247-1047-1.
  • TÓTH, M. a S. ŠAGATOVÁ, 2020. Nákladový controlling. Praha: Wolters Kluwer. ISBN 978-80-248-3164-0.
Assessment methods (in Czech)
Zápočet: aktivní účast na tutoriálech, řešení případových studií, vypracování projektu.

Zkouška: kombinovaná (písemná a ústní část).
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Information on completion of the course: Zápočet, zkouška
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught annually.
The course is taught in blocks.

  • Permalink: https://is.mvso.cz/course/mvso/winter2025/K1NKC