MVŠO:YMVYR Production Management - Course Information
YMVYR Production Management
Moravian Business College OlomoucWinter 2022
- Extent and Intensity
- 12/0/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Jaroslav Škrabal, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- Ing. Štefan Kolumber, Ph.D.
Moravian Business College Olomouc
Supplier department: Moravian Business College Olomouc - Timetable
- Fri 15:15–18:15 B2.330, except Fri 30. 9., except Fri 7. 10., except, except Fri 14. 10., except Fri 11. 11., except, except Fri 18. 11., except Fri 25. 11., except, except Fri 2. 12., except, except Fri 9. 12., except, except Fri 16. 12., except ; and Fri 7. 10. 8:00–11:00 B2.330
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Economics and Management of Small and Medium-sized Entreprises (programme MVŠO, 1114)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů. Po absolvování kurzu student bude schopen aplikovat teoretické poznatky při rozhodování o výrobním programu, zabezpečení zdrojů pro jeho realizaci z pohledu materiálových zdrojů, kapacitních zdrojů, časové vázanosti a hospodárnosti a výkonnosti výrobních procesů, výrobních systémů i výsledků výroby. Výroba je proces transformace surovin a polotovarů uvnitř podniku v produkt vyžádaný okolím podniku. V rámci přednášek budou studenti seznámeni s formami a typy výroby a se základy řízení výrobního procesu z ekonomického a manažerského pohledu, základy operativního řízení výroby, štíhlé výroby, push a pull výrobního systému či standardizace přípravy výroby, kontroly kvality ve výrobním procesu atd. V rámci cvičení studenti získají praktické poznatky z managementu výroby, včetně základů plánování a přípravy diskontinuální výroby, kalkulace výrobních nákladů, základů rozhodování v operativním managementu výroby.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Základní pojmy a terminologie, formy a typy výroby
2. Technická příprava výroby - konstrukční, technologická, organizační, standardizace, normování výroby
3. Produktivita výroby
4. Pracnost výrobku, průběžná doba výroby komponent
5. Plánování výrobních kapacit
6. Plánovaní výrobního procesu.
7. Výrobní náklady, jejich struktura a význam, hospodaření nářadím
8. Řízení kvality ve výrobních podnicích
9. Informační podpora managementu výroby
10. Strategická, taktická a operativní úroveň řízení výroby
11. Operativní řízení výroby a provozní management
12. Metody optimalizace výrobního procesu, moderní trendy v managementu výroby
Výuka je metodicky zaměřena na informačně-receptivní metody (při výkladů základních teorií oboru), metoda názorně demonstrační (předvádění modelů a základních vazeb ve výrobních systémech), participativní, dialogické a simulační metody. Součástí výuky je využití pozorovacích metod formou exkurzí do výrobních podniků v regionu.
- 1. Základní pojmy a terminologie, formy a typy výroby
- Literature
- required literature
- CHYTILOVÁ EKATERINA. Management výroby. Olomouc: Moravská vysoká škola Olomouc, 2018. info
- TOMEK, Gustav a Věra VÁVROVÁ. Integrované řízení výroby: od operativního řízení výroby k dodavatelskému řetězci. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4486-5. info
- KEŘKOVSKÝ, Miloslav a Ondřej VALSA. Moderní přístupy k řízení výroby. Praha: C.H. Beck, 2012. ISBN 978-80-717-9319-9. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- Study Materials
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught annually.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 12 HOD/SEM.
- Enrolment Statistics (Winter 2022, recent)
- Permalink: https://is.mvso.cz/course/mvso/winter2022/YMVYR