XMVYR Management výroby

Moravská vysoká škola Olomouc
zima 2022
Rozsah
2/1/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Štefan Kolumber, Ph.D. (přednášející)
Ing. Jaroslav Škrabal, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Štefan Kolumber, Ph.D.
Moravská vysoká škola Olomouc
Dodavatelské pracoviště: Moravská vysoká škola Olomouc
Rozvrh
Po 13:05–14:35 B2.231
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
XMVYR/01: St 12:20–13:05 B2.334, J. Škrabal
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů. Po absolvování kurzu student bude schopen aplikovat teoretické poznatky při rozhodování o výrobním programu, zabezpečení zdrojů pro jeho realizaci z pohledu materiálových zdrojů, kapacitních zdrojů, časové vázanosti a hospodárnosti a výkonnosti výrobních procesů, výrobních systémů i výsledků výroby. Výroba je proces transformace surovin a polotovarů uvnitř podniku v produkt vyžádaný okolím podniku. V rámci přednášek budou studenti seznámeni s formami a typy výroby a se základy řízení výrobního procesu z ekonomického a manažerského pohledu, základy operativního řízení výroby, štíhlé výroby, push a pull výrobního systému či standardizace přípravy výroby, kontroly kvality ve výrobním procesu atd. V rámci cvičení studenti získají praktické poznatky z managementu výroby, včetně základů plánování a přípravy diskontinuální výroby, kalkulace výrobních nákladů, základů rozhodování v operativním managementu výroby.
Osnova
  • 1. Základní pojmy a terminologie, formy a typy výroby
    2. Technická příprava výroby - konstrukční, technologická, organizační, standardizace, normování výroby
    3. Produktivita výroby
    4. Pracnost výrobku, průběžná doba výroby komponent
    5. Plánování výrobních kapacit
    6. Plánovaní výrobního procesu.
    7. Výrobní náklady, jejich struktura a význam, hospodaření nářadím
    8. Řízení kvality ve výrobních podnicích
    9. Informační podpora managementu výroby
    10. Strategická, taktická a operativní úroveň řízení výroby
    11. Operativní řízení výroby a provozní management
    12. Metody optimalizace výrobního procesu, moderní trendy v managementu výroby
    Výuka je metodicky zaměřena na informačně-receptivní metody (při výkladů základních teorií oboru), metoda názorně demonstrační (předvádění modelů a základních vazeb ve výrobních systémech), participativní, dialogické a simulační metody. Součástí výuky je využití pozorovacích metod formou exkurzí do výrobních podniků v regionu.
Literatura
    povinná literatura
  • CHYTILOVÁ EKATERINA. Management výroby. Olomouc: Moravská vysoká škola Olomouc, 2018. info
  • TOMEK, Gustav a Věra VÁVROVÁ. Integrované řízení výroby: od operativního řízení výroby k dodavatelskému řetězci. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4486-5. info
  • KEŘKOVSKÝ, Miloslav a Ondřej VALSA. Moderní přístupy k řízení výroby. Praha: C.H. Beck, 2012. ISBN 978-80-717-9319-9. info
    doporučená literatura
  • JUROVÁ, Marie a kol. Výrobní procesy řízené logistikou. Brno: BizBooks, 2013. ISBN 978-80-265-0059-9. info
  • HRADECKÝ, Mojmír, Jiří LANČA a Ladislav ŠIŠKA. Manažerské účetnictví. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2471-3. info
Metody hodnocení
Zápočet: účast na cvičení, zápočtový test, seminární práce na vybrané téma z oblasti výrobního managementu.
Zkouška: ústní zkouška.
Informace učitele
https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a6bbce49c61ef4d18bbd71af2cd3bda3a%40thread.tacv2/conversations?groupId=28b54cff-65f6-4a95-9125-fe1143a51b27&tenantId=ed27fc21-8d98-4df9-af69-7fce8cea652b
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2020, zima 2021, zima 2023, zima 2024.