YMVYR Production Management

Moravian Business College Olomouc
winter 2021
Extent and Intensity
12/0/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ekaterina Chytilova, Ph.D. (lecturer)
Ing. Pavel Kološ, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Ekaterina Chytilova, Ph.D.
Moravian Business College Olomouc
Supplier department: Moravian Business College Olomouc
Timetable
Fri 15. 10. to Sat 13. 11. each odd Saturday 11:30–14:45 B2.230
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů. Po absolvování kurzu student bude schopen aplikovat teoretické poznatky při rozhodování o výrobním programu, zabezpečení zdrojů pro jeho realizaci z pohledu materiálových zdrojů, kapacitních zdrojů, časové vázanosti a hospodárnosti a výkonnosti výrobních procesů, výrobních systémů i výsledků výroby. Výroba je proces transformace surovin a polotovarů uvnitř podniku v produkt vyžádaný okolím podniku. V rámci přednášek budou studenti seznámeni s formami a typy výroby a se základy řízení výrobního procesu z ekonomického a manažerského pohledu, základy operativního řízení výroby, štíhlé výroby, push a pull výrobního systému či standardizace přípravy výroby, kontroly kvality ve výrobním procesu atd. V rámci cvičení studenti získají praktické poznatky z managementu výroby, včetně základů plánování a přípravy diskontinuální výroby, kalkulace výrobních nákladů, základů rozhodování v operativním managementu výroby.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Základní pojmy a terminologie, formy a typy výroby
    2. Technická příprava výroby - konstrukční, technologická, organizační, standardizace, normování výroby
    3. Produktivita výroby
    4. Pracnost výrobku, průběžná doba výroby komponent
    5. Plánování výrobních kapacit
    6. Plánovaní výrobního procesu.
    7. Výrobní náklady, jejich struktura a význam, hospodaření nářadím
    8. Řízení kvality ve výrobních podnicích
    9. Informační podpora managementu výroby
    10. Strategická, taktická a operativní úroveň řízení výroby
    11. Operativní řízení výroby a provozní management
    12. Metody optimalizace výrobního procesu, moderní trendy v managementu výroby
    Výuka je metodicky zaměřena na informačně-receptivní metody (při výkladů základních teorií oboru), metoda názorně demonstrační (předvádění modelů a základních vazeb ve výrobních systémech), participativní, dialogické a simulační metody. Součástí výuky je využití pozorovacích metod formou exkurzí do výrobních podniků v regionu.
Literature
    required literature
  • CHYTILOVÁ EKATERINA. Management výroby. Olomouc: Moravská vysoká škola Olomouc, 2018. info
  • TOMEK, Gustav a Věra VÁVROVÁ. Integrované řízení výroby: od operativního řízení výroby k dodavatelskému řetězci. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4486-5. info
  • KEŘKOVSKÝ, Miloslav a Ondřej VALSA. Moderní přístupy k řízení výroby. Praha: C.H. Beck, 2012. ISBN 978-80-717-9319-9. info
    recommended literature
  • JUROVÁ, Marie a kol. Výrobní procesy řízené logistikou. Brno: BizBooks, 2013. ISBN 978-80-265-0059-9. info
  • HRADECKÝ, Mojmír, Jiří LANČA a Ladislav ŠIŠKA. Manažerské účetnictví. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2471-3. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught annually.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 12 HOD/SEM.
The course is also listed under the following terms winter 2020, Winter 2022, winter 2023, winter 2024.
  • Enrolment Statistics (winter 2021, recent)
  • Permalink: https://is.mvso.cz/course/mvso/winter2021/YMVYR