MVŠO:YMVYR_UMM Management výroby - Informace o předmětu
YMVYR_UMM Management výroby
Moravská vysoká škola Olomouczima 2019
- Rozsah
- 12/0/0. Přednáška 12 HOD/SEM. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Jakub Chlopecký, Ph.D. (přednášející)
Ekaterina Chytilova, Ph.D. (přednášející) - Garance
- Ekaterina Chytilova, Ph.D.
Moravská vysoká škola Olomouc - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Ekonomika a management malých a středních podniků (program MVŠO, 1114)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů. Po absolvování kurzu student bude schopen aplikovat teoretické poznatky při rozhodování o výrobním programu, zabezpečení zdrojů pro jeho realizaci z pohledu materiálových zdrojů, kapacitních zdrojů, časové vázanosti a hospodárnosti a výkonnosti výrobních procesů, výrobních systémů i výsledků výroby. Výroba je proces transformace surovin a polotovarů uvnitř podniku v produkt vyžádaný okolím podniku. V rámci přednášek budou studenti seznámeni s formami a typy výroby a se základy řízení výrobního procesu z ekonomického a manažerského pohledu, základy operativního řízení výroby, štíhlé výroby, push a pull výrobního systému či standardizace přípravy výroby, kontroly kvality ve výrobním procesu atd. V rámci cvičení studenti získají praktické poznatky z managementu výroby, včetně základů plánování a přípravy diskontinuální výroby, kalkulace výrobních nákladů, základů rozhodování v operativním managementu výroby.
- Osnova
- 1. Základní pojmy a terminologie, formy a typy výroby
2. Technická příprava výroby - konstrukční, technologická, organizační, standardizace, normování výroby
3. Produktivita výroby
4. Pracnost výrobku, průběžná doba výroby komponent
5. Plánování výrobních kapacit
6. Plánovaní výrobního procesu.
7. Výrobní náklady, jejich struktura a význam, hospodaření nářadím
8. Řízení kvality ve výrobních podnicích
9. Informační podpora managementu výroby
10. Strategická, taktická a operativní úroveň řízení výroby
11. Operativní řízení výroby a provozní management
12. Metody optimalizace výrobního procesu, moderní trendy v managementu výroby
Výuka je metodicky zaměřena na informačně-receptivní metody (při výkladů základních teorií oboru), metoda názorně demonstrační (předvádění modelů a základních vazeb ve výrobních systémech), participativní, dialogické a simulační metody. Součástí výuky je využití pozorovacích metod formou exkurzí do výrobních podniků v regionu.
- 1. Základní pojmy a terminologie, formy a typy výroby
- Literatura
- povinná literatura
- CHYTILOVÁ EKATERINA. Management výroby. Olomouc: Moravská vysoká škola Olomouc, 2018. info
- TOMEK, Gustav a Věra VÁVROVÁ. Integrované řízení výroby: od operativního řízení výroby k dodavatelskému řetězci. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4486-5. info
- KEŘKOVSKÝ, Miloslav a Ondřej VALSA. Moderní přístupy k řízení výroby. Praha: C.H. Beck, 2012. ISBN 978-80-717-9319-9. info
- Informace učitele
- Zápočet: účast na cvičení, zápočtový test, seminární práce na vybrané téma z oblasti výrobního managementu.
Zkouška: ústní zkouška.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.mvso.cz/predmet/mvso/zima2019/YMVYR_UMM