YSPR_USPV Social Protocol

Moravian Business College Olomouc
winter 2012
Extent and Intensity
3/0/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Moravian Business College Olomouc
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět se zabývá základními východisky společenského chování a charakteristikou základních norem jednání a chování, seznamuje studenty s jednotlivými oblastmi etikety, dále potom se specifickými znaky jednání jednotlivých zemí Evropské unie a dalšími zeměmi světa. V této části budou v rámci seminářů realizovány "work shopy" s cílem rozvinutí vlastního dovednostního potenciálu v oblasti společenského chování. Studenti budou rovněž seznámeni s elementárními základy diplomatického protokolu
Syllabus (in Czech)
  • Osnova přednášek:
    1. Společenská komunikace a etiketa (verbální a neverbální prostředky komunikace, evropské souvislosti a kontrasty)
    2. Osobnost, první dojem a osobní image
    3. Etiketa v praxi
    " Společenská hierarchie a významnost aneb prosím, máte přednost
    " Seznámení a přestavování aneb dobrý den, jmenuji se..
    " Kdy sedět a kdy vstát aneb projevuji vám úctu
    " Oslovování a titulování aneb paní?pane?dámy a pánové..
    " Používání vizitek aneb velké možnosti na malém formátu
    " Přijímání zahraničních hostů aneb jak zorganizovat návštěvu
    " Tlumočení a tlumočníci aneb jazyková babylonská věž
    " Jednání se zahraničním partnerem aneb efektivně k jádru věci
    " Zasedací pořádek aneb kam si mám sednout
    " Zasílání a přijímání pozvánek aneb dostali jsme pozvánku..
    " Společenské akce a příležitosti aneb kam to vlastně mám jít
    " Etiketa darování aneb umění dárek předávat a přijímat
    " Pozvání do restaurace aneb muž a žena v restauraci
    " Profesionální oblékání aneb šaty dělají člověka
    " Pravidla stolování aneb mezi lžící, vidličkou a nožem
    " Veřejná osoba a média aneb jak vycházet s novináři
    4. Otevřený svět aneb jak se chovat v různých kulturách
    5. Základy diplomatického protokolu
Literature
    required literature
  • RÝZNAR, L. Společenská diplomacie. Praha, 2007. info
  • RÝZNAR, L. Rozmanitosti EU: 25 tváří Evropy. 1. vyd. Praha: Svoboda Servis, 2006. ISBN 80-86320-47-2. info
  • RÝZNAR, L. Společenský Evropan aneb Etika v zemích Evropské Unie. 1. vyd. Kunovice, Evropský polytechnický institut, 2005. ISBN 80-7314-076-4. info
  • ŠPAČEK, L. Velká kniha etikety. Praha: Mladá Fronta, 2005. ISBN 80-204-1333-2. info
  • GULLOVÁ, S., MÜLLEROVÁ, F., ŠRONĚK, I. Společenský styk, obchodní a diplomatický protokol. 2. přepr. vyd. Praha: Oeconomica, 2004. ISBN 80-245-0664-5. info
  • FELTHAM, R. G. Diplomatic Handbook. London: A.W.Longman Ltd., 2003. info
  • PERNAL, E. Savoir-vivre na obchodních cestách. 1. vyd. Praha: Ekopres, 2003. ISBN 80-86119-59-9. info
  • SMEJKAL, V., BACHRACHOVÁ, H. Lexikon společenského chování. 3 vyd. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0209-6. info
  • BYSTRICKÝ, Ľ. Základy diplomacie. 1. vyd. Bratislava: Dilema, 2000. ISBN 8096802992. info
  • MOLE, J. Jiný kraj, jiný mrav. 1. vyd. Praha: Management Press, 1995. ISBN 80-85603-86-1. info
  • NOVÝ, I. A kol. Interkulturální management. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 1994. ISBN 80-7169-260-3. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 3 HOD/SEM.
The course is also listed under the following terms summer 2013.
  • Enrolment Statistics (winter 2012, recent)
  • Permalink: https://is.mvso.cz/course/mvso/winter2012/YSPR_USPV