MVŠO:YMVYR Production Management - Course Information
	YMVYR Production Management
Moravian Business College Olomoucwinter 2025
- Extent and Intensity
 - 12/0/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
 - Teacher(s)
 - Ing. Martin Hart, Ph.D. (lecturer)
 - Guaranteed by
 - Ing. Štefan Kolumber, Ph.D.
Moravian Business College Olomouc
Supplier department: Moravian Business College Olomouc - Timetable
 - Fri 26. 9. 8:00–11:00 B2.334, Fri 12. 12. 8:00–11:00 B2.334, Sat 13. 12. 11:30–14:30 B2.334
 - Course Enrolment Limitations
 - The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
 - fields of study / plans the course is directly associated with
 - Economics and Management of Small and Medium-sized Entreprises (programme MVŠO, 1114)
 
- Course objectives (in Czech)
 - Cílem předmětu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů. Po absolvování kurzu student bude schopen aplikovat teoretické poznatky při rozhodování o výrobním programu, zabezpečení zdrojů pro jeho realizaci z pohledu materiálových zdrojů, kapacitních zdrojů, časové vázanosti a hospodárnosti a výkonnosti výrobních procesů, výrobních systémů i výsledků výroby. Výroba je proces transformace surovin a polotovarů uvnitř podniku v produkt vyžádaný okolím podniku. V rámci přednášek budou studenti seznámeni s formami a typy výroby a se základy řízení výrobního procesu z ekonomického a manažerského pohledu, základy operativního řízení výroby, štíhlé výroby, push a pull výrobního systému či standardizace přípravy výroby, kontroly kvality ve výrobním procesu atd. V rámci cvičení studenti získají praktické poznatky z managementu výroby, včetně základů plánování a přípravy diskontinuální výroby, kalkulace výrobních nákladů, základů rozhodování v operativním managementu výroby.
 - Syllabus (in Czech)
 - 1. Základní pojmy a terminologie, formy a typy výroby
2. Technická příprava výroby - konstrukční, technologická, organizační, standardizace, normování výroby
3. Produktivita výroby
4. Pracnost výrobku, průběžná doba výroby komponent
5. Plánování výrobních kapacit
6. Plánovaní výrobního procesu.
7. Výrobní náklady, jejich struktura a význam, hospodaření nářadím
8. Řízení kvality ve výrobních podnicích
9. Informační podpora managementu výroby
10. Strategická, taktická a operativní úroveň řízení výroby
11. Operativní řízení výroby a provozní management
12. Metody optimalizace výrobního procesu, moderní trendy v managementu výroby
Výuka je metodicky zaměřena na informačně-receptivní metody (při výkladů základních teorií oboru), metoda názorně demonstrační (předvádění modelů a základních vazeb ve výrobních systémech), participativní, dialogické a simulační metody. Součástí výuky je využití pozorovacích metod formou exkurzí do výrobních podniků v regionu. - Literature
 - required literature
 - CHYTILOVÁ EKATERINA. Management výroby. Olomouc: Moravská vysoká škola Olomouc, 2018. info
 - TOMEK, Gustav a Věra VÁVROVÁ. Integrované řízení výroby: od operativního řízení výroby k dodavatelskému řetězci. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4486-5. info
 - KEŘKOVSKÝ, Miloslav a Ondřej VALSA. Moderní přístupy k řízení výroby. Praha: C.H. Beck, 2012. ISBN 978-80-717-9319-9. info
 
- Language of instruction
 - Czech
 - Further comments (probably available only in Czech)
 - Study Materials
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught annually. 
- Enrolment Statistics (recent)
 - Permalink: https://is.mvso.cz/course/mvso/winter2025/YMVYR