BERNARDOVÁ, Dana, Eva JÍLKOVÁ, Zdeňka KRIŠOVÁ a Miroslav POKORNÝ. ZJIŠŤOVÁNÍ DOPADŮ AKTIVIT EKONOMICKÝCH SUBJEKTŮ NA RŮZNÉ OBLASTI SPOLEČENSKÉHO SYSTÉMU. EMI journal. 2016, roč. 8, č. 2, s. 45-57. ISSN 1804-1299.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název ZJIŠŤOVÁNÍ DOPADŮ AKTIVIT EKONOMICKÝCH SUBJEKTŮ NA RŮZNÉ OBLASTI SPOLEČENSKÉHO SYSTÉMU
Autoři BERNARDOVÁ, Dana, Eva JÍLKOVÁ, Zdeňka KRIŠOVÁ a Miroslav POKORNÝ.
Vydání EMI journal, 2016, 1804-1299.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50701 Cultural and economic geography
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Moravská vysoká škola Olomouc
Klíčová slova anglicky economic entity;hierarchical system;inference mechanism;probability model;linguistic modelling;expert system;corporate social responsibility;social system
Změnil Změnila: Ing. Michaela Nováková, učo 5293. Změněno: 3. 5. 2021 08:30.
Anotace
Ekonomické subjekty jako součásti společenského systému tento systém ovlivňují. Přesto vymezení vlivu jejich aktivit na společnost je velmi složité. Společenský systém se neustále mění a ekonomické subjekty musí na tyto změny reagovat, obměňovat své aktivity a přizpůsobovat se okolním vlivům. Typickou vlastností ekonomických subjektů i společenského systému je složitost jejich struktur a neurčitost jejich chování, podmíněná také zahrnutím lidského faktoru. Je pro ně charakteristický nedostatek přesných měřených dat a přesných informací o jejich chování. Abychom mohli takové systémy zkoumat, je nutné popsat jejich vlastnosti pomocí abstraktních počítačových modelů. Metody tvorby takových modelů musí vycházet z neurčitých, neúplných nebo přibližných dat a hypotetických předpokladů. Příspěvek uvádí využití nekonvenčních nenumerických metod, které dokáží pracovat s nejistotou a neurčitostí a zahrnují procedury, které umožňují tyto vlastnosti formalizovat a efektivně využívat. Jazykové modely pravděpodobnostních expertních subsystémů vyvozují míru dílčích vlivů ekonomických aktivit. Jejich hierarchická struktura vede k vyvození míry vlivů globálních. Příspěvek představuje dílčí subsystém budovaného hierarchického expertního systému pro stanovení společenských efektů aktivit ekonomických subjektů. Tento subsystém prezentuje stanovení míry společenské odpovědnosti firmy, uvádí jeho strukturu, funkci a efektivitu. V diskuzi autoři publikace ukazují směr dalšího vývoje systému.
VytisknoutZobrazeno: 30. 6. 2024 00:35