MVŠO:YMVYR Management výroby - Informace o předmětu
YMVYR Management výroby
Moravská vysoká škola Olomouczima 2022
- Rozsah
- 12/0/0. Přednáška 12 HOD/SEM. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Jaroslav Škrabal, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- Ing. Štefan Kolumber, Ph.D.
Moravská vysoká škola Olomouc
Dodavatelské pracoviště: Moravská vysoká škola Olomouc - Rozvrh
- Pá 15:15–18:15 B2.330, kromě Pá 30. 9., kromě Pá 7. 10., kromě, kromě Pá 14. 10., kromě Pá 11. 11., kromě, kromě Pá 18. 11., kromě Pá 25. 11., kromě, kromě Pá 2. 12., kromě, kromě Pá 9. 12., kromě, kromě Pá 16. 12., kromě ; a Pá 7. 10. 8:00–11:00 B2.330
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Ekonomika a management malých a středních podniků (program MVŠO, 1114)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů. Po absolvování kurzu student bude schopen aplikovat teoretické poznatky při rozhodování o výrobním programu, zabezpečení zdrojů pro jeho realizaci z pohledu materiálových zdrojů, kapacitních zdrojů, časové vázanosti a hospodárnosti a výkonnosti výrobních procesů, výrobních systémů i výsledků výroby. Výroba je proces transformace surovin a polotovarů uvnitř podniku v produkt vyžádaný okolím podniku. V rámci přednášek budou studenti seznámeni s formami a typy výroby a se základy řízení výrobního procesu z ekonomického a manažerského pohledu, základy operativního řízení výroby, štíhlé výroby, push a pull výrobního systému či standardizace přípravy výroby, kontroly kvality ve výrobním procesu atd. V rámci cvičení studenti získají praktické poznatky z managementu výroby, včetně základů plánování a přípravy diskontinuální výroby, kalkulace výrobních nákladů, základů rozhodování v operativním managementu výroby.
- Osnova
- 1. Základní pojmy a terminologie, formy a typy výroby
2. Technická příprava výroby - konstrukční, technologická, organizační, standardizace, normování výroby
3. Produktivita výroby
4. Pracnost výrobku, průběžná doba výroby komponent
5. Plánování výrobních kapacit
6. Plánovaní výrobního procesu.
7. Výrobní náklady, jejich struktura a význam, hospodaření nářadím
8. Řízení kvality ve výrobních podnicích
9. Informační podpora managementu výroby
10. Strategická, taktická a operativní úroveň řízení výroby
11. Operativní řízení výroby a provozní management
12. Metody optimalizace výrobního procesu, moderní trendy v managementu výroby
Výuka je metodicky zaměřena na informačně-receptivní metody (při výkladů základních teorií oboru), metoda názorně demonstrační (předvádění modelů a základních vazeb ve výrobních systémech), participativní, dialogické a simulační metody. Součástí výuky je využití pozorovacích metod formou exkurzí do výrobních podniků v regionu.
- 1. Základní pojmy a terminologie, formy a typy výroby
- Literatura
- povinná literatura
- CHYTILOVÁ EKATERINA. Management výroby. Olomouc: Moravská vysoká škola Olomouc, 2018. info
- TOMEK, Gustav a Věra VÁVROVÁ. Integrované řízení výroby: od operativního řízení výroby k dodavatelskému řetězci. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4486-5. info
- KEŘKOVSKÝ, Miloslav a Ondřej VALSA. Moderní přístupy k řízení výroby. Praha: C.H. Beck, 2012. ISBN 978-80-717-9319-9. info
- Informace učitele
- Zápočet: účast na cvičení, zápočtový test, seminární práce na vybrané téma z oblasti výrobního managementu.
Zkouška: ústní zkouška.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (zima 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.mvso.cz/predmet/mvso/zima2022/YMVYR