YNKC Costs, Calculations and Prices

Moravian Business College Olomouc
summer 2024
Extent and Intensity
0/0/8. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Jaroslav Škrabal, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Moravian Business College Olomouc
Supplier department: Moravian Business College Olomouc
Timetable
Fri 15. 3. 15:00–18:00 B2.330, Fri 26. 4. 15:00–18:00 B2.330
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 24 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 1/24, only registered: 0/24
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je prohloubit znalosti studentů v teoretických východiscích a základních metodách v oblasti nákladů, kalkulací a cen, které se používají při krátkodobém ekonomickém rozhodování v podnikové praxi. Důraz je kladen na řešení příkladů zaměřených na analýzu bodu zvratu, tvorbu kalkulací ve výrobním podniku a podniku služeb a na přístupy k tvorbě ceny u nového výrobku. V oblasti stanovení nákladových funkcí je pozornost věnována klasifikační analýze, metodě dvou období, metodě sumační. Při stanovování nákladů na kalkulační jednici si studenti osvojí postup tvorby kalkulace dělením, kalkulace přirážkové a kalkulace s přiřazováním nákladů podle aktivit. V rámci tvorby ceny jsou procvičovány vybrané metody orientované na zákazníka a nákladově orientované metody. Ve výuce jsou využívány praktické příklady řízení nákladů a tvorby kalkulací a cen z konkrétních výrobních podniků a podniků poskytujících služby.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vymezení a pojetí nákladů finanční, manažerské a hodnotové.
    2. Klasifikace nákladů podle druhu, účelu a vztahu ke změně objemu výkonů
    3. Vybrané metody stanovení nákladových funkcí
    4. Využití analýzy bodu zvratu při řízení nákladů
    5. Význam a využití kalkulací v podniku
    6. Druhy kalkulací a jejich funkce
    7. Vymezení a využití kalkulačního vzorce a kalkulačních technik
    8. Tvorba kalkulací ve výrobním podniku a podniku služeb
    9. Ceny a jejich legislativní úprava
    10. Cenová strategie a cenová politika podniku
    11. Metody stanovení cen
    12. Přístupy k tvorbě ceny u nového výrobku
Literature
    required literature
  • KRÁL, B. Manažerské účetnictví 4. vyd. Praha: Management Press, 2018. ISBN 978-80-7261-568-1. info
  • POPESKO, B., PAPADAKI, Š. Moderní metody řízení nákladů. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, 2016. ISBN 978-80-247-5773-5. info
  • MRUZKOVÁ, J., LISZTWANOVÁ, K. Teorie nákladů, kalkulace a ceny. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2013. ISBN 978-80-248-3164-0. info
    recommended literature
  • TÓTH, m, ŠAGATOVÁ, S. Nákladový controlling. Praha: Wolters Kluwer, 2020. ISBN 978-80-248-3164-0. info
  • FOLTÍNOVÁ, Alžbeta. Nákladový controlling: prípadové štúdie. Bratislava: Wolters Kluwer, 2014. ISBN 978-80-8168-108-0. info
  • POLLAK, Harry. Jak odstranit neopodstatněné náklady: hodnotová analýza v praxi. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1047-1. info
  • HRADECKÝ, Mojmír a Miloš KONEČNÝ. Kalkulace pro podnikatele. Praha: Prospektrum, 2003. ISBN 80-7175-119-7. info
Assessment methods (in Czech)
Zápočet (seminární práce, zápočtový test)
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught annually.
General note: KONZULTAČNÍ FORMA - po domluvě s vyučujícím.
Information on the extent and intensity of the course: Seminář 8 HOD./SEM.
Information on course enrolment limitations: KONZULTAČNÍ FORMA - po domluvě s vyučujícím
The course is also listed under the following terms summer 2021, summer 2022, summer 2023.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.mvso.cz/course/mvso/summer2024/YNKC