Cíl předmětu
Cílem předmětu je naučit studenty pracovat s důležitým fenoménem moderního marketingového myšlení, a to značkou (brand). Po absolvování předmětu budou studenti schopni: vyhodnotit pojem značka, rozvíjet strategie značky, identifikovat značku, určit její hodnotu a pozici na trhu, roli trademarku v marketingových činnostech ovlivňujících chování spotřebitele, plánovat a implementovat marketingové programy k rozvoji značky, stejně jako aplikovat teorie a modely, které jsou využívány k rozhodování o značce v komplexních marketingových programech podniku. V rámci cvičení si studenti prakticky osvojí proces určování hodnoty a pozice značky na trhu a rozvíjení značky prostřednictvím různých marketingových nástrojů.
Obsah předmětu
- Značka a management značky
- Druhy značek, prvky značky a trademark
- Identita a osobnost značky
- Vnímání značky a vztah zákazníka ke značce
- Zákaznická loajalita ke značce
- Koncept hodnoty značky
- Hodnota značky z pohledu spotřebitele
- Postupné kroky pro budování silné značky
- Strategický management značky
- Branding v marketingových programech podniku
- Výzkum značky, měření zdrojů hodnoty značky, mínění spotřebitele
- Budování a udržení hodnoty značky
Požadavky na studenta
- Zápočet/seminární práce: „Popis globální značky“. Rozsah práce: titulní strana + 3-4 strany A4. Odevzdání ve Wordu, vložit do IS/MVŠO. Termín: 31. 5. 2022.
- Zkouška/písemný test: úspěšné splnění testu min. 60 %. Termín: dle dohody s vyučující (změna možná dle aktuálního vývoje situace Covid-19).
Zadání seminární práce
Téma seminární práce: „Popis globální značky“
Obsah (postup) - vyberte si jednu z globálních značek a uveďte/popište:
- název značky
- historie značky
- základní charakteristika značky
- globální hodnota značky
- příběh značky
- portfolio v rámci značky
- cílový trh
- konkurenční značky
- údaje o registraci značky/ochranné známky (www.upv.cz)
- logo značky (vizuální podoba)
- symbolika loga (popis)
- slogany značky
Pozor! Nezapomínejte uvádět odkazy na zdroje, závěrečný seznam literatury a elektronických zdrojů.