Otázky k ústní zkoušce z předmětu Management Výroby YMVYR 1. Formy a typy výroby a. Kontinuální/diskontinuální; b. Kusová/sériová/hromadná; c. Základní výrobní strategie (make-to order, make-tp stock, assembly-to order, engeneer-to order). 2. Čas práce pracovníka a pracnost. Produktivita a. Čas jednotkový, dávkový, směnový; b. Pracnost normovaná a skutečná; c. Produktivita: parciální a totální (celková). 3. Technická příprava výroby a. Konstrukční etapa; b. Technologická etapa; c. Organizační etapa. 4. Standardizace a normativní základna a. Pojem standart standardizace; b. Funkce standardů; c. Normativní základna, Normování výrobní dávky, spotřeby materiálu, normy vázanosti materiálu, normy spotřeby práce. 5. Plánování výrobních kapacit a. Definice THN výrobní kapacity; b. Časový efektivní fond, plánování počtu pracovníků a strojů; c. Metody vybilancování kapacit. 6. Moderní přístupy k řízení výrobních nákladů a. Break-even analýza; b. EOQ-optimalizace výrobních dávek; c. Target costing; d. Benchmarking. 7. Řízení kvality ve výrobě a. Pojem kvalita, řízení kvality; b. Kritéria kvality; c. Po výrobní služby zákazníkům; d. Ekonomická analýza kvality; e. Kontrola kvality, zmetkovitost; f. Certifikace systému kvality. 8. Informační podpora řízení výroby a. MRP I (Material Requirement Planning); b. MRP II (Manufacturing Resource Planning); c. ERP (Enterprise Resource Planning); d. Pokročilé plánování (APS –Advanced planning and Scheduling); e. Manufacturing Execution System (MES); f. Manufacturing Operations Management (MOM). 9. Progresivní koncepty řízení výroby a. Teorie omezení (TOC) a OPT (Optimized Production Technology); b. Push a pull princip uspořádání výroby; c. Lean management (Kanban a JIT –Just in Time); d. World Class Manufacturing.