Týden 2
1. Firma vyrábějící limonády vykazuje za sledované období
následující nákladové položky: spotřeba materiálu 325 200 Kč, mzdy
výrobních dělníků 65 400 Kč a režijní náklady 114 100 Kč. Firma
plánuje výrobu 483 250 litrů limonády.
Sestavte
kalkulaci na jednici produkce podle všeobecného (typového) kalkulačního vzorce. Stanovte
vlastní náklady výroby na 1 láhev o obsahu 0,3 l.
2. Firma vyrobila za dané období dva druhy výrobků A a B, přímé náklady jsou uvedeny v tabulce níže. Výrobku A se vyrobilo 10 tis. ks a výrobku B se vyrobilo 22 tis. ks. Režijní náklady jsou členěny na náklady výrobní a prodejní. Výrobní režie je ve výši 350 tis. Kč a rozvrhovou základnu pro výpočet budou tvořit náklady na materiál. Prodejní náklady jsou ve výši 40 tis. Kč a rozvrhovou základnou budou přímé náklady. Sestavte kalkulaci na výrobek A a B za pomoci přirážkové metody kalkulace.
Výrobek |
A |
B |
Přímé mzdy |
10 Kč/ks |
20 Kč/ks |
Přímý materiál |
5 Kč/ks |
10 Kč/ks |
Ostatní přímé náklady |
2 Kč/ks |
4 Kč/ks |
3. Podnik
vyrábí tři druhy výrobků, které se liší pracností. V běžném období činily
vlastní náklady výroby Kč 600.000,- a správní režie Kč 200.000,-. Stanovte vlastní náklady výroby a úplné vlastní náklady výkonu na kalkulační jednici (pomocí kalkulace s poměrovými čísly), když
víte, že:
Výrobek |
Výroba Q (t) |
Pracnost (min) |
A |
800 |
20 |
B |
700 |
15 |
C |
500 |
60 |