MVŠO:YORV_UMM Production Organization and Ma - Course Information
YORV_UMM Production Organization and Management
Moravian Business College Olomoucwinter 2013
- Extent and Intensity
- 4/0/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Ekaterina Chytilova, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- Ekaterina Chytilova, Ph.D.
Moravian Business College Olomouc - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Management and Economics of Public Service (programme MVŠO, 1091)
- Company Economics and Management (programme MVŠO, 1091)
- Company Information Systems (programme MVŠO, 1091)
- Course objectives (in Czech)
- Hlavním cílem předmětu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů. Po absolvování kurzu student bude schopen aplikovat teoretické poznatky při rozhodování o výrobním programu, zabezpečení zdrojů pro jeho realizaci z pohledu materiálových zdrojů, kapacitních zdrojů, časové vázanosti a hospodárnosti a výkonnosti výrobních procesů, výrobních systémů i výsledků výroby. Stručná anotace předmětu: Organizace a řízení výroby se zabývá formami a typy výroby. Předmět se orientuje na základy řízení výrobního procesu z ekonomického a manažerského pohledu. Předmět definuje normativní základnu řízení jako východisko managementu přípravy výroby.
- Syllabus (in Czech)
- Osnova seminářů:
1. Základní pojmy a terminologie
- definice výroby, výrobní proces
- produkt výroby
- výrobní (průmyslový) podnik
- výrobní zdroje
- technická dokumentace
- technickohospodářské normy spotřeby času
- výrobní dávka
- strategická, taktická a operativní úroveň řízení výroby
2. Formy a typy výroby
- kontinuální a diskontinuální výroba
- homogenní a heterogenní výroba
- kusová, sériová, hromadná výroba
- druhy výrobních procesů
3. Příprava výroby - technická dokumentace. Normy standardizace
- konstrukční podklady
- technologická dokumentace
- normy standardizace
4. Produktivita výroby
- produktivita pracovníku
- produktivita strojů
- produktivita výrobních zdrojů
- celková (totální) produktivita
5. Plánovaní výrobního procesu. Skladování.
- podstata výrobního procesu
- push a pull výrobní systémy
- způsoby a metody skladovaní výrobků
- KANBAN
- úloha podpůrných činností ve výrobních procesech
6. Pracnost výrobku. Průběžná doba výroby komponent
- čas práce pracovníka
- jednotkový, dávkový čas, směnový čas
- pracnost výrobku
- metody optimalizace pracnosti výrobků
- Průběžná doba výroby komponent (postupní, souběžný, smíšený)
7. Plánování výrobních kapacit
- časový efektivní fond
- plánovaní počtu pracovníků
- plánování strojů
- rozmístění pracovišť
8. Plánování výrobních kapacit
- plánovaní spotřeby materiálu
- výrobní kooperace
9. Základy hospodárnosti ve výrobě
- fixní a variabilní náklady ve výrobním podniku
- základy kalkulace výrobních nákladů,
- optimální výrobní dávka
10. Metody optimalizace výrobního procesu
- štíhlá výroba
- KAIZEN
- 5S
- APS
- KANBAN
11. Řízení kvality ve výrobních podnicích
- způsoby interního řízení kvality
- ISO 9001 Certifikace systému managementu jakosti
- ISO 14001Certifikace systému environmentálního managementu
- další certifikace systémů managementu dle odvětví výroby
12. Informační podpora managementu výroby
- EDI
- MRP
- MRPII
- ERP
- ICT pro přípravu a řízení výroby (přehled současných řešení)
- Osnova seminářů:
- Literature
- recommended literature
- HRADECKÝ Mojmír, LANČA Jiří, ŠIŠKA Ladislav. Manažerské účetnictví 1. vyd. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2471-3. info
- TOMEK Gustav, VÁVROVÁ Věra. Řízení výroby a nákupu . 1. vyd. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1479-0. info
- JUROVÁ Marie. Řízení výroby I. Část 2 . 2. Vyd. přeprac. a dopl. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2005. ISBN 80-214-3134-2. info
- JUROVÁ Marie. Řízení výroby I.Část 1. 2. Vyd. přeprac. a dopl. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2005. ISBN 80-214-3066-4. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 4 HOD/SEM.
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.mvso.cz/course/mvso/winter2013/YORV_UMM