XORV_UMM Production Organization and Management

Moravian Business College Olomouc
winter 2012
Extent and Intensity
0/2/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ekaterina Chytilova, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
Ekaterina Chytilova, Ph.D.
Moravian Business College Olomouc
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Hlavním cílem předmětu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů. Po absolvování kurzu student bude schopen aplikovat teoretické poznatky při rozhodování o výrobním programu, zabezpečení zdrojů pro jeho realizaci z pohledu materiálových zdrojů, kapacitních zdrojů, časové vázanosti a hospodárnosti a výkonnosti výrobních procesů, výrobních systémů i výsledků výroby. Výroba je proces transformace surovin a polotovarů uvnitř podniku v produkt vyžádaný okolím podniku. Na seminářích budou studenti seznámeni s formami a typy výroby a se základy řízení výrobního procesu z ekonomického a manažerského pohledu. V rámci seminářů studenti získají základní poznatky z managementu výroby, včetně základů plánováni a přípravy diskontinuální výroby, kalkulace výrobních nákladů, základů operativního řízení výroby, štíhlé výroby, push a pull výrobního systému či standardizace přípravy výroby, kontroly kvality ve výrobním procesu atd.
Syllabus (in Czech)
  • Osnova seminářů:
    1. Základní pojmy a terminologie
    - definice výroby, výrobní proces
    - produkt výroby
    - výrobní (průmyslový) podnik
    - výrobní zdroje
    - technická dokumentace
    - technickohospodářské normy spotřeby času
    - výrobní dávka
    - strategická, taktická a operativní úroveň řízení výroby
    2. Formy a typy výroby
    - kontinuální a diskontinuální výroba
    - homogenní a heterogenní výroba
    - kusová, sériová, hromadná výroba
    - druhy výrobních procesů
    3. Příprava výroby - technická dokumentace. Normy standardizace
    - konstrukční podklady
    - technologická dokumentace
    - normy standardizace
    4. Produktivita výroby
    - produktivita pracovníku
    - produktivita strojů
    - produktivita výrobních zdrojů
    - celková (totální) produktivita
    5. Plánovaní výrobního procesu. Skladování.
    - podstata výrobního procesu
    - push a pull výrobní systémy
    - způsoby a metody skladovaní výrobků
    - KANBAN
    - úloha podpůrných činností ve výrobních procesech
    6. Pracnost výrobku. Průběžná doba výroby komponent
    - čas práce pracovníka
    - jednotkový, dávkový čas, směnový čas
    - pracnost výrobku
    - metody optimalizace pracnosti výrobků
    - Průběžná doba výroby komponent (postupní, souběžný, smíšený)
    7. Plánování výrobních kapacit
    - časový efektivní fond
    - plánovaní počtu pracovníků
    - plánování strojů
    - rozmístění pracovišť
    8. Plánování výrobních kapacit
    - plánovaní spotřeby materiálu
    - výrobní kooperace
    9. Základy hospodárnosti ve výrobě
    - fixní a variabilní náklady ve výrobním podniku
    - základy kalkulace výrobních nákladů,
    - optimální výrobní dávka
    10. Metody optimalizace výrobního procesu
    - štíhlá výroba
    - KAIZEN
    - 5S
    - APS
    - KANBAN
    11. Řízení kvality ve výrobních podnicích
    - způsoby interního řízení kvality
    - ISO 9001 Certifikace systému managementu jakosti
    - ISO 14001Certifikace systému environmentálního managementu
    - další certifikace systémů managementu dle odvětví výroby
    12. Informační podpora managementu výroby
    - EDI
    - MRP
    - MRPII
    - ERP
    - ICT pro přípravu a řízení výroby (přehled současných řešení)
Literature
    recommended literature
  • HRADECKÝ Mojmír, LANČA Jiří, ŠIŠKA Ladislav. Manažerské účetnictví 1. vyd. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2471-3. info
  • TOMEK Gustav, VÁVROVÁ Věra. Řízení výroby a nákupu . 1. vyd. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1479-0. info
  • JUROVÁ Marie. Řízení výroby I. Část 2 . 2. Vyd. přeprac. a dopl. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2005. ISBN 80-214-3134-2. info
  • JUROVÁ Marie. Řízení výroby I.Část 1. 2. Vyd. přeprac. a dopl. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2005. ISBN 80-214-3066-4. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms winter 2013.
  • Enrolment Statistics (winter 2012, recent)
  • Permalink: https://is.mvso.cz/course/mvso/winter2012/XORV_UMM