XBMA Brand Management

Moravská vysoká škola Olomouc
léto 2023
Rozsah
2/1/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Ing. Adam Pawliczek, Ph.D. (přednášející)
doc. Ing. Adam Pawliczek, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. Ing. Adam Pawliczek, Ph.D.
Moravská vysoká škola Olomouc
Dodavatelské pracoviště: Moravská vysoká škola Olomouc
Rozvrh
Po 13:10–14:40 B2.445, kromě Po 13. 2., kromě Po 20. 2., kromě Po 27. 2.
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
XBMA/01: Po 14:45–15:30 B2.445, kromě Po 13. 2., kromě Po 20. 2., kromě Po 27. 2., A. Pawliczek
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
The aim of the course is to teach students to work with an important phenomenon of modern marketing thinking, which is the brand. After finishing the course, the students will be able to: assess the concept of a brand, develop brand strategy, identify the brand, determine its value and market position, the role of trademark in marketing activities that affect the behaviour of consumers, plan and implement marketing programs for the development of the brand, as well as apply the theories and models which are used to make decisions about the brand in complex marketing conditions of the company. Within the tutorial, the students will be practically involved in the process of brand assessment and development through different marketing strategies
Osnova
  • Full-time study:
    1. Brand and brand management
    2. Types of brands, trademark and brand elements
    3. The identity and personality of the brand
    4. Brand perception and the relationship of the customer to the brand
    5. Customer loyalty to the brand
    6. The concept of the value of the brand
    7. The value of the brand from the consumer's perspective
    8. Sequential steps for building a strong brand
    9. Strategic management of the brand
    10. Branding in marketing programs of the company
    11. Brand research, measurement of the value of the brand, the consumer's opinion
    12. Building and maintaining the value of the brand
    Teaching is methodically focused on information-receptive methods (description, explanation, storytelling, lecture, interpretation, conversation, discussion). In addition, the practical aspect of actual examples and experience is brought to the classes through participatory methods and action research.
    Part-time study:
    Bloková výuka: I. blok: témata 1. - 6.; II. blok: témata 7. - 12.
    Konzultace s vyučujícím osobně přímo na výuce, v konzultačních hodinách, e-mailem, prostřednictvím IS/STAG.
    Požadavky na studenta shodné s prezenční formou výuky.
Literatura
    povinná literatura
  • KOTLER, Philip a Kevin lane KELLER. Marketing Management. Harlow: Pearson, 2016. ISBN 978-93-325-5718-5. info
  • KELLER, Kevin Lane. Strategic Brand Management: Building, Measuring, and Managing Brand Equity. Global ed. Harlow [etc.]: Pearson, 2013. ISBN 978-02-737-7941-4. info
  • KAPFERER, Jean-Noël. The New Strategic Brand Management Advanced Insights and Strategic Thinking. London: Kogan Page Publishers, 2012. ISBN 978-07-494-6515-5. info
    doporučená literatura
  • OLINS, Wally. Brand new: nová podoba značek. Praha: Slovart, 2016. ISBN 978-80-752-9047-2. info
  • DINNIE, Keith. Nation Branding Concepts, Issues, Practice. London: Routledge, 2016. ISBN 978-11-387-7583-1. info
  • ASHWORTH, Gregory, Gary WARNABY a Mihalis KAVARATZIS. Rethinking Place Branding: Comprehensive Brand Development for Cities ans Regions. New York: Springer, 2015. ISBN 978-33-191-2424-7. info
  • CHOVANCOVÁ, Miloslava, ASAMOAH, Emmanuel Selase and W.M.C.B. WA. Consumer Behaviour and Branding: A Cross Cultural Perspective. Žilina: GEORG, 2011. ISBN 978-80-894-0158-1. info
  • DE CHERNATONY, Leslie. From Brand Vision to Brand Evaluation. Abingdon: Taylor & Francis, 2010. ISBN 978-18-561-7773-3. info
Metody hodnocení
Zápočet: seminární práce, písemný test.
Zkouška: písemná zkouška.
Vyučovací jazyk
Angličtina
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2020, léto 2021, zima 2021, léto 2022, léto 2024.