MVŠO:YVPM_UMM Production and Operations Mana - Course Information
YVPM_UMM Production and Operations Management
Moravian Business College Olomoucsummer 2017
- Extent and Intensity
- 8/0/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ekaterina Chytilova, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- Ekaterina Chytilova, Ph.D.
Moravian Business College Olomouc - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Company Economics and Management (programme MVŠO, 1091)
- Course objectives (in Czech)
- Hlavním cílem předmětu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů. Po absolvování kurzu student bude schopen aplikovat teoretické poznatky při rozhodování o výrobním programu, zabezpečení zdrojů pro jeho realizaci z pohledu materiálových zdrojů, kapacitních zdrojů, časové vázanosti a hospodárnosti a výkonnosti výrobních procesů, výrobních systémů i výsledků výroby. Výroba je proces transformace surovin a polotovarů uvnitř podniku v produkt vyžádaný okolím podniku. V rámci přednášek budou studenti seznámeni s formami a typy výroby a se základy řízení výrobního procesu z ekonomického a manažerského pohledu, základy operativního řízení výroby, štíhlé výroby, push a pull výrobního systému či standardizace přípravy výroby, kontroly kvality ve výrobním procesu atd. V rámci cvičení studenti získají základní praktické poznatky z managementu výroby, včetně základů plánování a přípravy diskontinuální výroby, kalkulace výrobních nákladů, základů rozhodování v operativním managementu výroby.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Základní pojmy a terminologie. Formy a typy výroby
2. Příprava výroby - technická dokumentace. Normy standardizace
3. Produktivita výroby
4. Pracnost výrobku. Průběžná doba výroby komponent
5. Plánování výrobních kapacit
6. Plánovaní výrobního procesu. Skladování
7. Výrobní náklady, jejich struktura a význam
8. Základy hospodárnosti ve výrobě
9. Řízení kvality ve výrobních podnicích
10. Informační podpora managementu výroby
11. Operativní řízení výroby a provozní management. Rozhodování
12. Metody optimalizace výrobního procesu. Moderní trendy v managementu výroby
- 1. Základní pojmy a terminologie. Formy a typy výroby
- Literature
- recommended literature
- Jurová, M., Bartošek, V., Šunka, J., Nisler, S. Výrobní procesy řízené logistikou. ISBN 978-80-265-0059-9. info
- HRADECKÝ Mojmír, LANČA Jiří, ŠIŠKA Ladislav. Manažerské účetnictví 1. vyd. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2471-3. info
- TOMEK Gustav, VÁVROVÁ Věra. Řízení výroby a nákupu . 1. vyd. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1479-0. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 8 HOD/SEM.
- Enrolment Statistics (summer 2017, recent)
- Permalink: https://is.mvso.cz/course/mvso/summer2017/YVPM_UMM