XVPM_UMM Production and Operations Management

Moravian Business College Olomouc
summer 2017
Extent and Intensity
0/0/3. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ekaterina Chytilova, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
Ekaterina Chytilova, Ph.D.
Moravian Business College Olomouc
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Hlavním cílem předmětu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů. Po absolvování kurzu student bude schopen aplikovat teoretické poznatky při rozhodování o výrobním programu, zabezpečení zdrojů pro jeho realizaci z pohledu materiálových zdrojů, kapacitních zdrojů, časové vázanosti a hospodárnosti a výkonnosti výrobních procesů, výrobních systémů i výsledků výroby. Výroba je proces transformace surovin a polotovarů uvnitř podniku v produkt vyžádaný okolím podniku. V rámci přednášek budou studenti seznámeni s formami a typy výroby a se základy řízení výrobního procesu z ekonomického a manažerského pohledu, základy operativního řízení výroby, štíhlé výroby, push a pull výrobního systému či standardizace přípravy výroby, kontroly kvality ve výrobním procesu atd. V rámci cvičení studenti získají základní praktické poznatky z managementu výroby, včetně základů plánování a přípravy diskontinuální výroby, kalkulace výrobních nákladů, základů rozhodování v operativním managementu výroby.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Základní pojmy a terminologie. Formy a typy výroby
    2. Příprava výroby - technická dokumentace. Normy standardizace
    3. Produktivita výroby
    4. Pracnost výrobku. Průběžná doba výroby komponent
    5. Plánování výrobních kapacit
    6. Plánovaní výrobního procesu. Skladování
    7. Výrobní náklady, jejich struktura a význam
    8. Základy hospodárnosti ve výrobě
    9. Řízení kvality ve výrobních podnicích
    10. Informační podpora managementu výroby
    11. Operativní řízení výroby a provozní management. Rozhodování
    12. Metody optimalizace výrobního procesu. Moderní trendy v managementu výroby
Literature
    recommended literature
  • Hradecký, M., Lanča, J., Šiška, L. Manažerské účetnictví. ISBN 978-80-247-2471-3. info
  • Tomek, G., Vávrová V. Řízení výroby a nákupu. ISBN 978-80-247-1479-0. info
  • Jurová, M., Bartošek, V., Šunka, J., Nisler, S. Výrobní procesy řízené logistikou. ISBN 978-80-265-0059-9. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Seminář 3 HOD/TYD.
The course is also listed under the following terms summer 2018, summer 2019, summer 2020.
  • Enrolment Statistics (summer 2017, recent)
  • Permalink: https://is.mvso.cz/course/mvso/summer2017/XVPM_UMM